Ondervoeding of ondergewicht door bijvoorbeeld onbedoeld gewichtsverlies, verminderde eetlust of kauw- en slik problemen

Ondervoeding of ondergewicht, daarmee bedoelen we dat iemand misschien gewicht kwijt wat niet wenselijk is bijvoorbeeld bij stress of ziekte. Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals smaakverlies, geen eetlust, vermoeidheid, kauw en slikproblemen ect. Bij ondergewicht spreken we over een BMI van 18,5 en minder. Echter is dit weer afhankelijk of er ziektebeeld bij komt kijken. Bij COPD hanteren we eigenlijk onder de 21 BMI al als ondergrens.

Bij ondervoeding kan het nog steeds zijn dat iemand te zwaar is maar bijvoorbeeld wel ongewenst 3 kg in een maand of 6 kilo in halfjaar is kwijt geraakt. Als het te snel gaat en/of ongewenst is dan kan het zijn dat er spraken is van spierafbraak waardoor de conditie achter uit gaat.

Dan bestaat er de kans dat er een cirkel ontstaat.

Di-eetgezond cirkel van ondervoeding

Wij kunnen u helpen deze cirkel te doorbreken of te helpen met andere vragen die hier bijkomen. Soms kunnen we een heel eind komen met kleine tips en adviezen en soms het nodig om drinkvoeding of andere hulpmiddelen of in uiterste geval sondevoeding om te voorkomen dat het gewicht en conditie verder zakt.

Diëtisten: Aafke Hermsen, Maartje Cuppen, Carlien Mentink, Kim van Londen, Pauline Kortbeek

Copyright 2018 Di-eetgezond.nl | Realisatie: Krabo Internetdiensten | Cookieverklaring | Privacyverklaring | Klachtenprocedure | Downloads