Maag-, darm-, leverproblemen, zoals prikkelbare darm syndroom (PDS), fodmap, overtollig maagzuur, coeliakie, ziekte van Crohn en colitis ulcerosa
Iedereen heeft wel eens pijn in zijn buik of last van winderigheid na het eten van bruine bonen. Dat is heel normaal. Op het moment dat dit soort klachten je dagelijks leven beïnvloeden, dan is het tijd om eens goed naar je levensstijl te kijken. Verschillende voedingsmiddelen kunnen klachten veroorzaken, maar ook de manier waarop je eet. Maar denk ook aan stress, emoties en je toiletgedrag.
De darmen hebben een zeer grote invloed op de rest van je gezondheid. Een zieke darm kan ook voor klachten als vermoeidheid, een slechte huid en intoleranties en allergieën zorgen.
Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)
PDS behoort tot de functionele buikklachten, 10% van de Nederlanders heeft hier last van. De klachten verschillen heel erg van dag tot dag, maar ook van persoon tot persoon. Veel voorkomende klachten zijn gasvorming, winderigheid, een opgeblazen gevoel, een opgezette buik, zuurbranden, slikklachten en een brok in de keel. Dit betekent ook dat er niet één behandeling voor is. Samen met de diëtist breng je alle klachten en gedragingen in kaart en wordt er een plan van aanpak gemaakt.
Het FODMAP dieet is een van de veel ingezette diëten bij PDS. Er is ontdekt dat een aantal koolhydraten bij veel mensen een grote invloed heeft op de darmklachten. Door deze tijdelijk uit je voeding te halen en vervolgens één voor één weer te herintroduceren wordt duidelijk op welke koolhydraat je reageert.
Het is lang niet altijd nodig om het (gehele) FODMAP dieet in te zetten. Soms kan je ook gedeeltelijk met het FODMAP dieet starten of starten we met andere adviezen. Denk hierbij aan de manier waarop je eet of toevoeging van probiotica.
Meer informatie over PDS is te vinden op de website van de Prikkelbare Darm Vereniging.
Coeliakie
Coeliakie is een auto-immuunziekte. Door het eten van gluten ontstaan er ontstekingsreacties in de dunne darm, hierdoor worden voedingsstoffen slecht opgenomen.
Is er net Coeliakie vastgesteld dan staat je wereld waarschijnlijk op zijn kop. Wat zijn gluten nou precies en hoe zorg je ervoor dat ze allemaal uit je voedingspatroon verdwijnen? De diëtist kan je helpen bij het beantwoorden van al deze vragen en geeft praktische tips voor vervanging. Doordat je veel producten niet meer mag eten is het ook erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je gezond en volwaardig blijft eten.
Op de website van de Coeliakie Vereniging staat veel informatie over het ziektebeeld.
Maartje Cuppen en Pauline Kortbeek zijn lid van het coeliakie netwerk.
Colitis Ulcerosa en Ziekte van Crohn
Colitis Ulcerosa en de ziekte van Crohn zijn auto-immuunziekten. Dit betekent dat het afweersysteem van het lichaam zichzelf aanvalt. Een verkeerd voedingspatroon veroorzaakt dan ook niet direct Colitis Ulcerosa of de ziekte van Crohn. Voeding en leefstijl spelen wel een belangrijke rol bij de behandeling en het verminderen van klachten.
De ziekte van Crohn is een ontstekingsziekte die in het hele maag-darm stelsel kan voorkomen. De belangrijkste klachten zijn: buikpijn, koorts, verminderde eetlust, gewichtsverlies, diarree langer dan vier weken, algeheel gevoel van ziek voelen, vermoeidheid.
Colitis Ulcerosa is een ontsteking in de dikke darm.
Beide ziektebeelden worden in eerste instantie met medicatie behandeld, eerst om de ontstekingen te verwijderen en later om nieuwe ontstekingen te voorkomen. Met behulp van gezonde voeding en een gezonde levensstijl kan je zo goed mogelijk voor je lichaam zorgen kans op opvlammingen verkleinen. Vaak houden mensen restklachten als winderigheid, opgeblazen gevoel of krampen, dan kan je net als bij PDS met voeding veel bereiken.