Hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziekten is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende ziektebeelden die met hart en vaatziekten te maken hebben. Zoals hartfalen, aderverkalking, beroerte ect.

Er zijn verschillende dingen die invloed hebben op het ontwikkelen van een hart- en vaatziekten. Zou het bijvoorbeeld erfelijk bepaald zijn of kan leefstijl een rol spelen. Bij het laatste kun je denken aan stress, gewicht, voeding en weinig bewegen deze kunnen leiden tot een te hoge bloeddruk of cholesterol.

Hoog cholesterol

Een te hoog cholesterol wil  zeggen dat de hoeveelheid vetten te hoog is in je lichaam. Een klein deel daarvan komt uit de voeding daarnaast maakt je lever ook cholesterol aan omdat we het ook nodig hebben voor bijvoorbeeld cel opbouw. Als het cholesterol te hoog is kan het zinvol zijn om  de verzadigde vetten in de voeding te minderen en de onverzadigde vetten te verhogen.

Wanneer er namelijk te veel cholesterol in het lichaam zit kan dit langs de kanten van de ader ophopen wat leidt tot een vernauwing van de ader. Hierdoor loop je risico op een beroerte.

Naast de aanpassing in de voeding kan het helpen om meer te gaan bewegen volgens de beweegnorm 30 minuten per dag matig intensief en ook het gewicht naar beneden krijgen wanneer er sprake is van overgewicht kan helpen om tot een verlaging van het cholesterol te komen.

Hoge bloeddruk

Het hartpomp met kracht het bloed door de aders van ons lichaam. Wanneer het te hoog word, kan dit schade opleveren voor het lichaam aan onder andere nieren, daarnaast is het een risico voor het ontwikkelen van andere hart- en vaatziekten. Qua voeding kan er aan verschillende dingen worden gedacht zoals zoutgebruik, vetten maar ook weer het gewicht verminderen, als er sprake is van overgewicht, dat al kan helpen voor een verlaging van de bloeddruk. Hierbij is het vaak al mooi al je 5 á 10% kan afvallen.

Copyright 2018 Di-eetgezond.nl | Realisatie: Krabo Internetdiensten | Cookieverklaring | Privacyverklaring | Klachtenprocedure | Downloads