COPD

COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease en is een Engelse afkoring. Dit betekent Chronische Obstructieve Long Ziekte, een langdurige blijvende longziekte met vernauwing van de luchtwegen. Hierbij komen vaak klachten kijken van benauwdheid doordat het ademhalen minder goed gaat, vermoeidheid, gewichtsverlies of toename.

COPD is er in verschillende gradaties van I t/m IV, hoe hoger hoe erger de beschadiging aan uw longen is. Echter zegt dit niks over de hoeveelheid klachten die u ervaart.

In veel gevallen is er op een zeker moment sprake van gewichtsafname die ongewenst is. Dit komt omdat het lichaam topsport aan het bedrijven is om alles in het lichaam goed te blijven voorzien van zuurstof. Wanneer het eetpatroon dan onveranderd blijft, gaat het lichaam de energie uit de spieren halen. Dan val je af en gaat de conditie door spierafspraak hard achteruit.

Door het minder kunnen/gaan bewegen in verband met de vermoeidheid kan ook zijn dat het gewicht oploopt. Hierdoor kun je meer ziektelast van ervaren omdat het lijf meer moet meedragen. Soms kan het dan helpen om wat af te vallen, echter is het heel belangrijk dat dit langzaam en op de juiste manier gaat om spierafspraak weer te voorkomen.

Diëtisten: Aafke Hermsen, Maartje Cuppen, Carlien Mentink, Kim van Londen, Pauline Kortbeek

Copyright 2018 Di-eetgezond.nl | Realisatie: Krabo Internetdiensten | Cookieverklaring | Privacyverklaring | Klachtenprocedure | Downloads